diumenge, 9 d’abril del 2017

Pasta amb carxofes i bacó: presentacions innecessaries

Últimament les publicacions són més escasses que el bons partits del Barça. Ho sé però es que porto un mesos terribles, a veure si aquesta Setmana Santa puc revertir-ho! I per compensar-ho us porto un monogràfic (qui sap si el primer de diversos) sobre la reina de l'hivern que ens està a punt d'abandonar: la carxofa o escarxofa (un exemple claríssim de les reminiscències de l'article salat en el català estàndard, com estisores, estovalles o estenalles... Sento l'incís, però l'etimologia m'apassiona!).

A Itàlia diuen que la carxofa és el regal dels déus. Més concret de Zeus, que segons sembla va ser qui la va crear. Desconeixíeu la història? Bé, es bastant típica: un dia que Zeus donava voltes per les illes gregues va veure una noia de nom Cynara que es veu que estava bastant per sucar-hi pa i li va proposar de portar-se-la a l'Olimp per a que li fes d'amant (no se d'on treia el temps aquest bon home per a tantes amants...). El fet es que la bella Cynara, quan portava un temps a l'Olimp, es va començar a enyorar del mar i la mare i va decidir fer una escapadeta per visitar-la. Quan Zeus se'n va adonar va muntar en còlera (una mica prototip del mascle heteropatriarcal) i va decidir convertir-la en una carxofa. Gratuït? Per descomptat. Però és el que passava amb els Déus grecs: a la mínima et convertien en una planta o animalet per coses tan banals com espiar una deessa banyant-se... 

Personalment m'encanten les carxofes. I a qui no? Per això començo amb aquest una serie de post sobre plats amb carxofes, per a que reflexioneu i saliveu tot l'any que torni a ser temporada de carxofes. Començarem amb una pasta amb carxofes i bacó, que segur que us semblarà deliciosa. Bon profit!

Per a dues persones

Temps: 45 minuts

Ingredients
-2 carxofes
-200 g de bacó fumat
-1 escalunya
-1 gra d'all
-180 g de pasta curta (si te forma de conquilla o similar millor que millor)
-50 mL de vi blanc
-oli
-sal
-pebre


Elaboració
-En una paella, posarem un raig d'oli i el gra d'all. El daurarem a foc suau.
-Afegim el bacó. Ho deixem a foc suau un parell de minuts per a que comenci a deixar anar el greix.

-Pugem el foc i el saltegem un cinc minuts, volem que quedi ben cruixent.

-Mentrestant, piquem l'escalunya.

-Retirem el bacó i l'all de la paella i hi afegim l'escalunya. Baixem el foc al mínim i salem, això ajudarà a "suar" a la ceba i a evitar que se'ns cremi.

-Cuinem la ceba a foc suau durant un 5 minuts, afegint una part del vi si veiem que se'ns enganxa. Mentrestant preparem les carxofes.

-Farem un incís per explicar com netejar i tallar les carxofes, que no és difícil però cal un mínim de tècnica. Aquí tenim la protagonista, la carxofa. Aquestes en concret me les van regalar uns amics i venien directes de la fira de la carxofa de Benicarló (on és DOG). 

-El primer que farem serà separar la tija de la pinya.

-Amb l'ajuda d'un ganivet anem eliminant les fulles externes de la carxofa. Quantes? Ah, la gran pregunta! Jo el que faig és eliminar fins que les fulles estan força tancades i es veuen tendres. El color també és orientatiu: quant un terç de la carxofa és groc més o menys sou al punt final.

-Tallem les puntes. Això també és indicatiu de com de bé heu netejat les carxofes: si les fulles costen de tallar, és que encara les heu de netejar més.

-Dividim la carxofa en dues meitats. Si voleu podeu eliminar el pèl del cor; jo no ho faig mai.

-Tallem cada meitat de carxofa en mitja lluna, de cada meitat us han de sortir entre 6 i 9 tall, depenent com de gruixuts el vulgueu.

-Ara toquen les tiges. No les llançarem pas! N'eliminem totes les fulles.

-Amb un pelapatates pelem la pell externa i dura de la tija.

-Tallem la tija en quatre meitats longitudinalment i després partim els trossos en dos. Ja tenim la carxofa neta i llesta per cuinar!

-Afegim les carxofes tallades a la paella amb la ceba.

-Remenem bé, afegim el vi i coem a foc suau fins que les carxofes siguin toves (durant un 10 minuts). Mentrestant, coem la pasta. Si veiem que les carxofes s'estan quedant molt seques podem afegir una mica de l'aigua de cocció de la pasta: ajudarà a que no s'enganxin i el midó deixat per la pasta lligarà el plat.

-Quan les carxofes siguin gairebé a punt afegim el bacó reservat. Pugem el foc i saltem un parell de  minuts.

-Afegim la pasta bullida al dente. Hem elegit conchiglie rigatte, però qualsevol pasta amb forma de cassoleta o foradada (per tal que "capturi" el bacó) us aniria bé.

-Barregem bé i ja ho tenim. Bon profit!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada